Göran Eriksson

Göran Eriksson lärde sig som litet barn spela blockflöjt på egen hand och spelade jazz till skivor i tonarterna C, F eller G. Som 17-åring fick han en klarinett av sin pappa och ungefär samtidigt började han spela banjo. Hans stora idol var Johnny Dodds. Mycket snabbt var han en ”maestro” på båda instrumenten. Ett år senare lånade han en altsax och med förebilder som Benny Carter, Charlie Holmes och Johnny Hodges blev han snabbt en eftertraktad professionell jazzmusiker.

Göran Eriksson flyttade till Frankrike och gjorde en fantastisk karriär. Han var med om att starta det framgångsrika bandet Jazz O’Maniacs och spelade i några av Frankrikes bästa jazzband som: Les Haricots Rouges, Irakli’s Jazz Band, Anachronic Jazz Band samt även med Annie Fratellini. När Göran Eriksson flyttade tillbaka till Sverige anslöt han sig till Kustbandet. Därutöver hör man honom i Stockholm Classic Jazzband, Swedish Jazz Kings, Harlem Jazz Camels och i många andra sammanhang.  I sällsynta ögonblick tar han fram sin blockflöjt och spelar ett virtuost jazzsolo …

Nyligen har saxofonisten Daniel Huck skrivit i den franska musiktidningen Jazz Classique: ”Jag har beundrat Göran Eriksson i 40 år … hans solon är perfekta såväl harmoniskt som rytmiskt. De är förebilder när det gäller melodisk idérikedom, och de är intellektuellt och stilistiskt fulländade”.

Språk