In memoriam


Åke

Edenstrand

Åke Edenstrand, Hässelby, Nykö­ping, har som tidigare meddelats avlidit 73 år gammal. Han efter­lämnar hustrun Eva med dottern Clara och dottern Carolinefrån ett tidigare äktenskap.

•  Åke kom till Kustbandet som pianist i mitten av 70-talet. Han var 5-6 år äldre än vi och hade med sina engelska gentlemannaattribut –  tweedkavaj, keps och pipa – en helt annan framtoning än vi andra bohemiska gossar. Men dessa skillnader utjämnades efter en kort tid, vi talade ju samma musikaliska språk.

Pubben, som vi kallade honom, var en imponerande musiker. Han hade ”spisat in” pianister som Scott Joplin, Fats Waller, Jelly Roll Morton och Duke Ellington, vars spelstilar stämde med bandets ambitioner. Men att plagiera låg inte för honom, han var snarare nyskapande inom idiomet och hans spel alltid intressant och över­raskande; en humoristisk vänd­ning, en intelligent harmonisk eller rytmisk förskjutning… Vi bara tittade på varandra och nickade i samförstånd åt klurigheterna. Han var tekniskt briljant.

Vi blev tidigt varse att Pubben också var djupt respekterad inom många andra genrer, inte minst militärmusik som han ägnade sig åt alltmer sedan han lämnat bandet 1995.1 turnébussen kunde han sit­ta försjunken i den mest skiftande litteratur – ena gången en bok om svampar, andra gången en katalog över ångmaskinsmodeller eller en avhandling om brunnsmusik. Han var expert på alla dessa ämnen. Plus många, många andra.

1 20 år hade vi förmånen att spela med Pubben, vid ett tusental framträdanden i de mest skiftande miljöer: Jazzpubar och jazzklub­bar i Gamla stan, Nobelfester i Stadshuset, konserter i Sverige och festivaler runt om i Europa, Indien och USA.

Under en vecka på jazzklubben Storyville i New York fick Pubben varje kväll ”request” från en stam­gäst att spela en ragtime, vilket han också gjorde med den äran. Men när han fick frågan om namn blev Pubben svarslös. Han hade komponerat det formfulländade, komplicerade stycket i stunden -en ny komposition varje kväll!

Vännerna i Kustbandet minns med glädje och tacksamhet många glädjestunder och musikaliska höjdpunkter tillsammans med en unik personlighet och fantastisk musiker.

Våra varma tankar går till Eva, Caroline och Clara.
För alla Åkes jazzvänner, Tommy Jacobson och Jens Lindgren

DN, 24 februari 2013

………………………………………………………………………………………………………………..

Nils Kulan Rehman,

en annan vän och musikerkollega har också lämnat oss. Han har varit en profil i Stockholms jazzliv i 40 år, framför allt som sångare och basist i Swingsters. Vid tillfälle har han också hoppat in och glatt oss i Kustbandet med sin kraftfulla bluesstämma.

Språk